1897 yılında kullanıma açılan demiryolu hattının Uşak ili sınırı içerisinde 23 Ada 2 parselde bulunan Uşak istasyonu yapı grubu, Uşak şehir merkezinde 7.727 m2'lik alan üzerine inşaa edilmiştir. Kullanıma açıldığı yıllarda 26 bina ile hizmet veren yapı 1953, 1978, 1983, 1988, 1989, 1994, 1998 ve 2002 yıllarında eklenen hizmet binalarıyla günümüzde 51 bina olarak hizmet vermektedir. İstasyon yapısı; gar binası, işçi barakası, revizörlük binası, umumi tuvalet, su deposu, cer depo binası, hangar, depo müdürlüğü, büfe, yatakhane, şube şefliği, karakol, gazhane binası, makasçı klubesi, kömürlükler, kantar binası, drezin garajları, alimantasyon binaları, kompresör binaları, bekçi klubeleri, geçit barakaları, ambar binaları, malzeme depoları ve konutlardan oluşmaktadır.
Uşak demiryolu hattının açılmasıyla birlikte hizmet vermeye başlayan cer deposu ve bakım onarım atölyesinin 1896 yılında inşaa edildiği tahmin edilmektedir. 2057 m2'lik alan üzerine inşaa edilen depo yapısına farklı dönemlerde ek yapılar eklenmiştir.
Hat lokomotiflerinin bakım ve onarımını sağlamak amacı ile inşaa edilen cer deposu ve bakım onarım atölyesi olarak kullanılan yapı , hat lokomotiflerinin bakımı ve demiryolu hattında oluşabilecek arızalara ilk müdahalenin yapılabilmesi açısından 24 saat hizmet vermektedir.
Depo yapısı çevresinde, depo şefliği, ateşçi odası ve bekçi odası bulunmaktadır. Aynı dönemde yapıldığı tahmin edilen bu yapılar günümüzde de özgün işlevine uygun olarak kullanılmaktadır. Yapının 2018 yılında tamamlanan restorasyon uygulaması sonrasında da aynı işleve devam etmesi, yapının koruma kararlarının çıkış noktası olmuştur.
Korumanın temel ilkelerinden birisi olan “yaşatarak koruma” mümkün kılınmıştır.